Μαρμελάδα από βερύκοκα με γλεύκος σταφυλιών. Αρωματική, καλοκαιρινή και λατρεμένη.
Μέσα Ιουνίου και οι βερυκοκιές στο κτήμα στενάζουν από το βάρος των φρούτων τους.
Πρώτα φέτος ωρίμασαν τα Μπεμπέκου, βερύκοκα γλυκά και ψωμωμένα, για να τα ακολουθήσουν κατά πόδας τα Διαμαντοπούλου, καρποί πιο μικροί, πιο ευαίσθητοι, αλλά σαφώς αρωματικότεροι.
Κάθε δεύτερο πρωινό και για περίπου μια βδομάδα μαζεύαμε τα φρούτα εκείνα που είχαν ωριμάσει, τρώγαμε όσα μπορούσαμε να αντέξουμε και τα υπόλοιπα τα μοιράζαμε στην ευρύτερη οικογένειά μας. Όταν πια είχαμε όλοι φάει τόσα βερύκοκα που τα μπουχτίσαμε, άρχισα να βγάζω λίγα λίγα όσα είχαν απομείνει στο ψυγείο, για να τα φτιάξω μαρμελάδα.
Τον χειμώνα, τότε που σε όλους μας θα λείπουν τα χρυσά ετούτα φρούτα, το άρωμα και η γεύση της μαρμελάδας βερύκοκου θα είναι η πιο γλυκειά ανάμνηση του καλοκαιριού που πέρασε.
Κάθε φορά που φτιάχνω μαρμελάδα προσπαθώ, ώστε τα φρούτα, που συμμετέχουν σε αυτήν, να μην ξεπερνούν μια ορισμένη ποσότητα. Παρότι έχω στην κατοχή μου μία τεράστια κατσαρόλα, ακριβώς για τον σκοπό της μαρμελαδοποίησης, νιώθω ότι έχω καλύτερο έλεγχο της συνταγής, όταν η ποσότητα των φρούτων μου δεν ξεπερνά τα 2 με 2,5 κιλά.
Άντε να ξεκινήσουμε λοιπόν τη μαρμελάδα μας, η οποία μαζί με τη φράουλα πρέπει να είναι από τις πιο διαδεδομένες μαρμελάδες στον κόσμο. Πράγμα καθόλου τυχαίο. Σίγουρα είναι η πιο αγαπημένη μαρμελάδα των παιδιών, αλλά και από τις πλέον παραδοσιακές, γλυκές και καλοκαιρινές γεύσεις των περιοχών της Μεσογείου!
Υλικά
1 κιλό βερύκοκα
500 γραμ ζάχαρη ή
750 γραμ ανακαθαρισμένο γλεύκος ( συμπυκνωμένος δηλ. χυμός σταφυλιών ) φρέσκο λεμόνι
Εκτέλεση
Διαλέγουμε βερύκοκα ώριμα και βερύκοκα αγουρωπά.
Τα πλένουμε καλά εξωτερικά, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το
κουκούτσι.
Βάζουμε τα βερύκοκα στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τη ζάχαρη ή
το γλεύκος και τα ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βάζουμε το φρούτο να βράσει
σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μη φουσκώσει και χυθεί η μαρμελάδα. Αφαιρούμε το καπάκι με το που θα αρχίσει ο βρασμός. Προσέχουμε επίσης να μην κολλήσει και καεί το φρούτο. Για τον λόγο αυτό ανακατεύουμε κατά τακτά διαστήματα τη μαρμελάδα καθόλη τη διάρκεια της παρασκευής της.
Bράζουμε έτσι για μισή ώρα περίπου. Βγάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ζάχαρη ως γλυκαντικό, στο σημείο αυτό πιθανώς να χρειαστεί να ξαφρίσουμε τη μαρμελάδα.
Την αλέθουμε με το ραβδομπλέντερ ελαφρά, φροντίζοντας, εφόσον είναι επιθυμητό, να αφήσουμε στον πολτό και ολόκληρα κομμάτια φρούτου.
Βάζουμε τη μαρμελάδα πάλι στη φωτιά και βράζουμε για 15 – 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Λίγο πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο λίγες σταγόνες μαρμελάδας και με το δάχτυλο χαράζουμε ένα δρομάκι, το οποίο, αν παραμείνει σταθερό και δεν κλείσει, σημαίνει ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη και αρκούντως δεμένη.
Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, βράζουμε για περισσότερο χρόνο.
Ρίχνουμε τη μαρμελάδα όσο σιγοβράζει ακόμα σε αποστειρωμένα βάζα
χρησιμοποιώντας ειδικό ανοξείδωτο χωνί.
Σε αυτό το στάδιο έχουμε τοποθετήσει την κατσαρόλα πάνω στην πλέον χαμηλή φωτιά της κουζίνας μας. Παρόλα αυτά, όσο γεμίζουμε τα βάζα, ανακατεύουμε τακτικά τη μαρμελάδα, για να μην κολλήσει. Κλείνουμε με προσοχή τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε αμέσως, όσο είναι ακόμα πολύ ζεστά.
Προσοχή, γιατί καίει! Χρησιμοποιήστε καθαρές πετσέτες κουζίνας, για να κάνετε τη δουλειά σας ακίνδυνα και ανώδυνα. Πάντως η όλη διαδικασία αξίζει τον κόπο, γιατί έτσι , αποστειρώνοντάς τη δηλαδή, εξασφαλίζουμε τη μακροβιότητα της μαρμελάδας μας.
Σημειώσεις
Το ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος έχει σαν πρώτη ύλη το σταφύλι.
Η επεξεργασία, από την οποία περνάει, το κάνει σχετικά ουδέτερο τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση. Για τον λόγο αυτό είναι ιδανικό γλυκαντικό μέσο σε φρέσκες μαρμελάδες αρωματικών φρούτων, όπως το βερύκοκο, όπου αυτό που θέλουμε να λάβουμε σαν αποτέλεσμα είναι το άρωμα και τη γεύση του φρέσκου ώριμου φρούτου.
Μία μαρμελάδα φτιαγμένη με ανακαθαρισμένο γλεύκος είναι λιγότερο γλυκειά στη γεύση της και πιο ελαφριά στην υφή της από μία μαρμελάδα με ζάχαρη.
Αν βάλουμε στη συνταγή μας μόνο υπερώριμα φρούτα, δύσκολα θα πήξει η μαρμελάδα, μιας και η φυσική πηκτίνη βρίσκεται, ως επί το πλείστον, στα άγουρα φρούτα.
Αν έχουμε την υπομονή και την αφήσουμε να κρυώσει 2-3 ώρες πριν την αλέσουμε με το ραβδομπλέντερ, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα μετά στο δέσιμο της μαρμελάδας.
Φροντίζουμε η κατσαρόλα, η οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τη μαρμελάδα μας, να έχει διπλό πάτο και να είναι αρκούντως βαθιά. Έτσι δύσκολα θα κολλήσει η μαρμελάδα και δεν θα μας πιτσιλάει όσο την ανακατεύουμε.